23948sdkhjf

Saabaffär skapar svenska jobb

Den brasilianska ordern på 36 Gripenplan innebär fler svenska jobb.
Brasiliens beslut om att köpa 36 Gripenplan kommer enligt Brasiliens försvarsminister Celso Amorim att kosta de brasilianska skattebetalarna 30 miljarder svenska kronor. För Sverige innebär det fler svenska jobb.

- Det är naturligtvis väldigt glädjande och betydelsefullt för svensk industri och sysselsättning. Sen är väl en hel del av förhandlingen kvar att göra, säger statsminister Fredrik Reinfeldt om Brasiliens beslut, till TT.

Avgörande för att Brasilien valde Saab är enligt Celso Amorim logistik, teknik och överföring av teknisk kompetens. Han uppskattar att förhandlingarna förväntas ta cirka ett år och att de första planen kan börja levereras 2018.

Samordningsvinster
Karin Enström, försvarsminister, är positiv till affären.

- För vårt försvar betyder det att ytterligare en partner är med och utvecklar och driver det här stridsflygsystemet. Det betyder samordningsvinster, så det är positivt för Sverige, säger hon.

Säkerställer produktion längre 11 år
Enligt Saabs vice VD Lennart Sindahl kommer tillverkningen av planen att vara förlagd i Sverige och på andra ställen.

- Brasiliens order kommer att resultera i fler svenska jobb, säger Lennart Sindahl, vice VD för Saab. Tillsammans med ordern från den svenska staten kommer vi att kunna säkerställa produktionen bortom 2025. De jobb som finns kommer att räcka långt. Och utöver det kommer ett antal till, men hur många det blir är svårt att säga.

Jan Kovacs, Unionens klubbordförande på Saab i Linköping, är positiv överraskad av beskedet.

- Förhoppningsvis tryggar det sysselsättningen under lång tid, framför allt här i Linköping men även på andra orter som är berörda. För Linköpings stad blir det kanske så att man får ytterligare arbetstillfällen och det vore ju väldigt positivt, säger Jan Kovacs.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094