23948sdkhjf

PMI steg till 56,0 i november

Industrikonjunkturen på allt fastare mark.
PMI-totalt steg med 4,0 indexenheter till 56,0 i november och samtliga ingående delindex, förutom index för lager av inköpt material, gav ett positivt bidrag till PMI-total.

Delindex för produktion svarade för det största positiva bidraget och förklarar halva uppgången. Samtliga delindex steg under månaden och alla delindex, förutom index för lager, befinner sig i tillväxtzonen.

Industriföretag prioriterar produktivitet framför sysselsättning
Delindex för sysselsättning balanserar kring 50-strecket och steg till 50,3 i november vilket indikerar en fortsatt dämpad sysselsättningsutveckling inom industriföretagen. Att index för sysselsättningen visar en fortsatt dämpad utveckling talar för att industriföretagen prioriterar en förbättrad produktivitet.

Delindex för leverantörernas leveranstider steg något och noterades över 50-strecket för fjärde månaden i rad. Samtidigt steg index för lager med 0,9 indexenheter vilket gav ett svagt negativt bidrag till PMI total.

Uppåt för produktion och orderingång
Index för företagens produktionsplaner ökade till 59,9 från 58,1 i oktober. Att delindex för både produktion och orderingång steg och har befunnits i tillväxtzonen sedan början av året bidrar sannolikt till företagens ljusa produktionsplaner för det närmaste halvåret.

Pristrycket i producentledet är fortsatt lågt även om index steg med 2,7 indexenheter ligger index kvar under 50-strecket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078