23948sdkhjf

Nu är tillverkningen av Saab 9-3 Aero Sedan igång

Nevs har nu inlett produktionen av Saab 9-3 Aero Sedan med bensinmotor i Trollhättan.
Bilen National Electric Vehicle Sweden AB producerar är en högspecificerad Saab 9-3 Aero Sedan med en 220 hp 2,0-liters turbo, en sedan tidigare erkänd högprestandamotor i Saab-bilar. Fokus för försäljningen kommer inledningsvis att vara den kinesiska marknaden och ett begränsat antal unika exemplar kommer att säljas direkt till svenska kunder via Nevs hemsida.

– Jag är mycket stolt över det engagemang och det fokus som Nevs ledning och medarbetare har visat under det år som gått sedan vi blev ägare till anläggningen i Trollhättan, och som har gjort detta möjligt. Svensk kompetens tillsammans med japansk teknologi kring batterier och nya lätta material och vår kinesiska koncerns fokus på grön teknik är vår styrka inför framtiden, säger Kai Johan Jiang, Nevs grundare och huvudägare, i ett pressmeddelande.

– Det är en komplex uppgift att starta en bilproduktion som har stått still i två och ett halvt år. Och det är mycket glädjande att vi nu har inlett en resa där vi vill och kommer att göra skillnad tillsammans med våra samarbetspartner och kunder. Vår elbil lanserar vi nästa år, och redan nu kan vi erbjuda Saab-bilar med fortsatt hög och erkänd prestanda och kvalitet, säger Nevs VD Mattias Bergman.

Engagerar tusentals underleverantörer
På mindre än ett år har inköpsorganisationen byggt partnerskap med leverantörerna till Saab 9-3. Nevs har nu ett samarbete med samtliga omkring 400 leverantörer som behövs för Sedan-modellen. Sammanlagt engagerar Nevs produktionsstart genom underleverantörerna omkring 2400 företag globalt.

– Det har varit ett intensivt år med siktet inställt på att kunna garantera Nevs produktionsstart. Jag ser våra etablerade samarbeten som en förtroendefull början på de långsiktiga och strategiska relationer vi vill bygga tillsammans med våra underleverantörer, säger Nevs inköpschef Per Svantesson.

Nevs avser erbjuda heltäckande service och reservdelsdistribution i samarbete med Orio AB, fd Saab Automobile Parts AB.

Succesivt ökande produktion
För att säkerställa höga kvalitetsmål och en väl fungerande leverantörskedja kommer produktionstakten att vara omkring tio bilar i veckan inledningsvis, för att gradvis öka i takt med efterfrågan.

Elbilen som bygger på Saab 9-3 lanseras 2014 med Kina som första marknad. Nevs delägare Qingdao har inledningsvis lagt en beställning på en pilotflotta om 200 elbilar med leveransstart våren 2014.

Försäljningen i Sverige via Nevs hemsida startar tisdagen den 10 december.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141