23948sdkhjf

Litauen satsar svenskt

15 litauiska företag har gått samman för att öka attraktionsvärdet för svenska fordonstillverkare.
De största fordonstillverkarna har för länge sedan upptäckt Litauens ingenjörsindustri som en attraktiv partner, tack vare dess kvalificerade arbetskraft, låga driftkostnader och bra strategiska läge. I en undersökning utförd av Sveriges ambassad och svenska exportrådets kontor i Litauen visade resultatet att Litauen är en attraktiv partner för svenska företag och vice versa.

Attraktiva för svenska fordonstillverkare
Med detta som bakgrund bildade femton litauiska företag, som producerar delar och komponenter för bilar, lastbilar och andra motorfordon, Baltic automotive componentscluster, BACC. Syftet med sammanslutningen, som bildades i mars i år, är att bli mer attraktiva för svenska fordonstillverkare och genom att samarbeta och utnyttja varandras produktionsteknologier, erbjuda OEM:s med kompletta produkter.

Klustret fungerar som en stor koncern dit kunden vänder sig i första hand för att sedan förhandla om konkreta arbeten med enskilda företag. Det första gemensamma projektet är redan igång och är ett samarbete mellan Hi- Stål, med fokus på plåtbearbetning, och Elameta, som arbetar med ytbehandling. Tillsammans har de tagit hem en order från WABCO.

Det baltiska fordonskomponentsklustret
Det baltiska fordonskomponentsklustret består av 13 företag och 2 utbildningsinstitutioner, Kaunas teknologiska universitet och Kaunas bilmekanikersskola. Man hoppas att genom ett nära samarbete mellan industrin och utbildningsanstalterna kunna utbilda ingenjörer till klusterföretagen.

I år presenterar sig BACC på Elmia Subcontractror 2013, hall D04:24, och samtidigt förväntar man sig att få ännu mer uppmärksamhet från de svenska kunderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.157