23948sdkhjf

Sjunkande orderingång

Under september minskade orderingången inom industrin.
Industrins orderingång minskade i september med 2,9 procent jämfört med augusti, i säsongrensade tal, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån.

Vid en jämförelse mellan september i år och motsvarande månad föregående år visade även där utvecklingen en nedgång på 2,9 procent, i kalenderkorrigerade tal.

Annan transportmedelsindustri sämst
Bland industrins delbranscher utvecklades majoriteten negativt. Störst nedgång i september hade annan transportmedelsindustri. Bland branscher med positiv utveckling var det framförallt elektronikvaruindustrin som stack ut.

Oförändrat för totala industrin
Under tredje kvartalet var utvecklingen för den totala industrins orderingång nästintill oförändrad med en nedgång på 0,1 procent jämfört med andra kvartalet, i säsongrensade tal.



Uppåt för hemmamarknaden
Uppdelat på hemma- och exportmarknaden visade båda marknaderna negativa månadsutvecklingar med nedgångar på 1,8 respektive 3,4 procent. Hemma- och exportmarknadens kvartalsjämförelser gick dock åt olika håll med en uppgång på 2,0 procent för hemmamarknaden medan exportmarknaden föll med 1,4 procent.



Nedåt sett till årsbasis
På årsbasis minskade orderingången i september med 2,9 procent jämfört med motsvarande månad föregående år. För hemmamarknaden visade motsvarande jämförelse en nedgång på 4,9 procent medan exportmarknaden föll med 1,5 procent.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078