23948sdkhjf

Stabilare industrikonjunktur

PMI steg till 56,0 i september och visar på en stabilare industrikonjunktur.
PMI-totalt steg med 3,8 indexenheter till 56,0 i september och samtliga ingående delindex bidrog till uppgången, enligt ett pressmeddelande från Swedbank.

Förbättrad orderingång
Delindex för orderingången och produktion svarade för de största positiva bidragen och tillsammans höjde de PMI total med 2,5 indexenheter. Orderingången steg från både export- och hemmamarknaden, med 5,2 respektive 6,4 indexenheter. Den förbättrade orderingången gav även ett positivt avtryck i delindex för orderstockar som steg med 5,1 indexenhet till 55,9.

Stigande index för sysselsättning
Delindex för sysselsättning steg över 50-strecket samtidigt som delindex för leveranstider steg något och noterades i tillväxtzonen för andra månaden i rad. Index för lager sjönk med 1 indexenhet och bidrog därmed positivt till PMI total.

Förbättrad produktivitet
Företagens produktionsplaner steg till 60,8 från 58,5 i augusti. Att delindex för både produktion och produktionsplaner noterats över 50-strecket sedan januari kan vara en faktor bakom de mer positiva signalerna kring sysselsättningsplanerna. Att index för produktionen noterats klart över 50-nivån de senaste tre kvartalen antyder samtidigt att produktiviteten i industrin fortsätter att förbättras.

Dämpat pristryck
Prisökningstrycket i producentledet är fortsatt lågt och index sjönk med 1 indexenhet till 47,6. Pristrycket är fortfarande dämpat och nedgången under september sammanfaller med en något starkare krona.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156