23948sdkhjf

Marginell minskning av industriproduktionen

Produktionen inom industrin minskade med 0,4 procent i juli jämfört med juni, korrigerat för säsongseffekter.
Enligt Statistiska centralbyrån Jämfört med juli 2012 minskade industriproduktionen med 5,2 procent, i kalenderkorrigerade tal.

Uppgången i juni följdes av en marginell nedgång i industriproduktionen under juli. Inom industrins delbranscher var utvecklingen fortsatt blandad med en viss övervikt av positiva utvecklingar, trots nedgången i den totala industrin. Starkast utveckling hade motorfordonsindustrin medan elektronikvaruindustrin var den delbransch som utvecklades svagast.

Fortsatt negativ kvartalsutveckling
Tremånadersutvecklingen var fortsatt negativ och minskade med 2,2 procent i perioden maj-juli jämfört med februari-april. Störst var nedgången inom övrig tillverkningsindustri medan motorfordonsindustrin likt utvecklingen på månad utvecklades starkast.

Elektronikindustrin svagast under 2013
Den svaga utvecklingen på årsbasis fortsatte även i juli, med en nedgång på 5,2 procent där elektronikvaruindustrin utvecklades svagast. Det är elfte månaden i följd som årsutvecklingen är negativ. Motorfordonsindustrin utvecklades även starkast på årsbasis.

Uppgifterna för juli är preliminära. Sedan föregående publicering har förändringen i industriproduktionen i juni, jämfört med maj, reviderats ned med 0,1 procentenheter till en uppgång på 2,9 procent. Förändringen i produktionen i juni jämfört med samma månad föregående år har reviderats ned med 1,4 procentenheter till en nedgång på 5,4 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.067