23948sdkhjf

SGU öppnar upp: Data blir gratis och lättare att hitta

Avgifter tas bort och webbplatsen har gjorts om.

SGU släpper sina geologiska data som öppna data - vilket innebär att de kan hämtas, användas och numera även är gratis. Förändringen följer "öppna data-direktivet" från februari och innebär att SGU blir första myndigheten som tar ett helhetsgrepp över data som tidigare var avgiftsbelagda, skriver SGU i ett pressmeddelande.

– SGU vill uppmuntra till ökad användning och bearbetning av den data vi tillhandahåller. Vår förhoppning är att informationen kan komma till användning i allt från forskning till nya smarta webbtjänster och vi bidrar på så sätt till ökad samhällsnytta, kommenterar SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.

Webbplatsen har gjorts om för att bli mer lättnavigerad och SGU har inlett ett arbete med att förtydliga information och undertjänster för användaren som behöver geologiska data. Myndigheten utlovar att det kommer att finnas färdiga och nedladdningsbara datamängder i olika format inom de flesta produktområden.

– SGU har nu avvecklat de manuella leveranser av geologiska data som tidigare skötts av vår kundtjänst. Vi kommer även fortsättningsvis att erbjuda vägledning för de som behöver hjälp att hitta rätt data och få råd om vad den kan användas till, berättar Kerstin Johansson, projektledare på SGU.

Den tillgängliggjorda datan hittas här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063