23948sdkhjf

Strategerna råder: Diversifiera mineralsourcing och lagra viktiga mineraler

Kommer nästa nivå av USA:s handelskrig med Kina att handla om jordartsmetaller?

Biden höjer tullarna igen – och då befaras det att Kinas dominans inom utvinning av kritiska mineral kan bli skådeplats för nästa upptrappning i handelskriget mellan USA och Kina. Siffror från 2022 visar att Kina producerade 68 procent av världens sällsynta jordartsmetaller och 70 procent av grafit, och landet dominerar även bearbetningen av dessa mineraler, skriver Fortune.

Bankjätten JP Morgan rekommenderar att USA satsar på att diversifiera sin mineralsourcing, inför ny gruvteknologi och strategiskt lagrar viktiga mineraler för att minska beroendet av Kina.

"Bidens administrations senaste tillkännagivande om tullar på kinesiska importvaror till ett värde av 18 miljarder dollar har lyft fram frågan om huruvida Kinas dominans i leveranskedjan för kritiska mineraler kommer att bli den senaste stridsplatsen i den strategiska konkurrensen mellan USA och Kina," skrev Amy Ho, JP Morgans verkställande direktör för strategisk forskning, och Joyce Chang, global forskningschef, i en not till klienter.

Enligt Fortune är USA är helt beroende av import av 12 kritiska mineraler och Kina är den främsta källan för fem av dem, och den andra eller tredje största källan för ytterligare tre. Om Kina inför exportrestriktioner kan det drabba USA elektronik-, försvars- och elfordonssektorer hårt.

JP Morgans strateger tror dock inte att en mineralstrid kommer att utlösas inom det närmsta. 

"Det finns växande oro för att Kina kommer att använda sin position som vapen, men vi förväntar oss att Kinas svar kommer att förbli proportionerliga och begränsade baserat på tidigare åtgärder," skrev JP Morgonas strateger på måndagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062