23948sdkhjf

200 metallhistoriker till Falun

I dag går startskottet för Archaeometallurgy in Europe (AIE) 2024 i Falun.

I dag invigs den internationella konferensen AIE, som för första gången hålls i Norden. 200 forskare från 30 länder beräknas vara på plats för att diskutera och ta del av nya forskningsresultat inom arkeometallurgi - ett tvärvetenskapligt fält som kombinerar arkeologi och metallurgi för förstå metallens betydelse för forntida människor. Under konferensen presenteras forskningsresultat om hur gruvdrift och metaller förändrat människors miljö och samhällen.

– Metaller har omvandlat människors villkor över hela jorden sedan de upptäcktes för mer än 5000 år sedan. Guld och silver har lagt grunden till ekonomiska värdesystem, järn och koppar har gjort människors drömmar möjliga. Den forskning som diskuteras under AIE 2024 rör ämnen som har haft en direkt påverkan på utvecklingen av vårt samhälle, kommenterar Gert Magnusson, ordförande för Jernkontorets bergshistoriska utskott, i ett pressmeddelande.

Konferensen pågår fram till den 14 juni och arrangör är Jernkontoret i samarbete med Falu kommun och världsarvet Falun, Dalarnas museum och Falu gruva.

– AIE är det viktigaste forumet för vetenskaplig diskussion om tidig metallbearbetning i Europa och andra relaterade regioner i den gamla världen. Vi är mycket stolta över att få välkomna alla deltagare till Falun och visa upp Bergslagen, som har en lång historia som centrum för svensk metallbearbetning, kommenterar Catarina Karlsson, forskningskoordinator inom berghistoria på Jernkontoret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063