23948sdkhjf

Tio varslas på fabrik

Förra hösten gick Outokumpu in som storägare i biokolsproducenten Envigas – nu varslar bolaget majoriteten av operatörerna vid fabriken i Bureå.

I november 2023 gick Outokumpu in som storägare i biokolsproducenten Envigas. Med en investering på 115 miljoner kronor i fabriken tecknades ett avtal som garanterade det finska stålbolaget minst 50 procent av Envigas produktion.

Nu varslar Envigas 10 operatörer av 14 vid pilotfabriken i Bureå om uppsägning, skriver Norran. Vd:n Lars-Gunnar Almryd uppger för tidningen att anledningen är minskad efterfrågan på biokol på kort sikt. Långsiktigt planerar bolaget att bygga en ny anläggning.

– Vi producerar idag 3 000 ton biokol per år i fabriken och skalar nu upp anläggningen till produktion av 20 000 ton. Vårt fokus kommer de närmaste åren att ligga på uppskalningen. När den nya anläggningen, som vi planerar att bygga, står klar under 2026 eller 2027 kommer vi att kunna återanställa eller nyanställa operatörer. Vi tror att det då kommer behövas cirka 20 sådana, säger Lars-Gunnar Almryd till Norran.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078