23948sdkhjf

Åtta miljoner till gröna forskningsidéer

Fyra forskare får dela på åtta miljoner som delas ut av Jubileumsfonden.

38 ansökningar kom in när Jubileumsfonden utlyste stöd till nytänkande forskning. Däribland valdes åtta finalister ut som fick pitcha sina idéer under en final på Vetenskapens hus i Luleå.

 Forskarna som utsågs som vinnare var Io Antonopoulou, universitetslektor i biokemisk processteknik, Nazanin Emami, professor i maskinelement, Joel Sundström, universitetslektor i strömningslära och Alberto Vomiero, professor i experimentell fysik. Det skriver Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

– Att vi tilldelats den här finansieringen ger verkligen nytt bränsle till vårt mål om ett genombrott med stor betydelse för den gröna omställningen, kommenterar Io Antonopoulou, vars projekt handlar om att utnyttja solenergi för att generera ren energi med hjälp av fotosyntetiska mikroalger, en framtida lösning för infångning av koldioxid och vätgasproduktion.

Nazanin Emamis projekt handlar om att ersätta PFAS-ämnen, som PTFE, teflon, som i dag används för att minska friktion, med målet att utveckla nya fasta smörjmedel och lagermaterial på ett både effektivt och långsiktigt hållbart sätt.

Joel Sundström arbetar med att optimera en redan framtagen metod för att utveckla mer robusta vattenturbiner med längre livslängd, och skapa balans mellan elproduktion och elkonsumtion.

– Det här ger mig en unik möjlighet att optimera ett tidigare utvecklat system, som möjliggör en fortsatt etablering av förnybar energi i den svenska elproduktionen, säger Joel Sundström i ett pressmeddelande.

Alberto Vomieros projekt handlar om att bidra till utvecklingen av fossilfritt stål och en storskalig vätgasproduktion.

– Med det här priset har jag möjlighet att ta fram nya katalysatorer för miljövänlig produktion av grön vätgas, baserad på material som det inte råder brist på, kommenterar Alberto Vomiero.

Jubileumsfonden instiftades 2021 i samband med att Luleå tekniska universitet 2021 fyllde femtio år. Fondens nuvarande donatorer är Kempestiftelserna, Gunnar och Barbro Liljedahl, Margareta och Kjell Jonsson och Mats Wäppling.

Källa: Luleå Tekniska universitet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063