23948sdkhjf

Nya uppgifter om omkommen underhållsarbetare vid LKAB

Nya uppgifter har framkommit om dödsolyckan vid LKAB. 

Nyligen rapporterade Metal Supply om att en medarbetare vid LKAB omkom vid ett underhållsarbete. Nu står det klart att det är en lucka som har kommit i rörelse och klämt den 59-årige medarbetaren. 

Den anställde arbetade med ett underhållsarbete i en kross på nivå 1403 i gruvan. Arbetet var något som både han och hans kollegor hade erfarenhet av sedan tidigare.

Genom information framkommer det att medarbetaren var inne i krossen då en lucka kom i rörelse och klämde honom, därefter har han fallit ner från en ställning – ett fall på under en meter. Kollegor till den anställde var snabbt på plats och både LKAB:s räddningstjänst och ambulans tillkallades. Medarbetaren dödförklarades när han kom till Kiruna sjukhus. 

– Det är tragiskt och ett misslyckande. Det är alltid tungt när någon dör i industrin, och särskilt på en arbetsplats som ligger nära en själv, säger Tobias Stensson Närvä, ordförande för IF Metall Malmfälten, till Arbetet.

Området där arbetaren arbetade kameraövervakades. Stig Andersson, förundersökningsledare, bekräftar för Dagens Arbete att olyckan fångats på film.

Nu pågår arbetet med att klarlägga hur luckan kunde komma i rörelse. Det är en utredning som utförs av polisen, LKAB och Arbetsmiljöverket.

Under torsdagen den 30:e maj höll LKAB en tyst minut för medarbetaren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078