23948sdkhjf

Nu byter bolaget zink – ger 43 procent mindre koldioxidutsläpp

Samma legering men 43 procent mindre koldioxidutsläpp årligen. Nu byter Industrilås zink för att bli mer klimatneutrala.

Industrilås vill bli mer hållbara och byter därför nu zink till en mer klimateffektiv variant som uppges minska koldioxidutsläppen med 43 procent årligen.

Bytet av zink motsvarar en årlig klimatbesparing med 67 resor jorden runt i en dieselbil menar Industrilås koncernchef Fredrik Mölzer.

– Faktum är att vi byter inte leverantör, vi fortsätter att beställa från Boliden men vi byter källa på zinken som vi använder. Det här är helt klimateffektivt zink som är producerat av förnybart el.

Zinken i sig har exakt samma legering, och kan gå rakt in i produktionen.

– Den är inte beskaffad på något annat sätt vilket gör det ännu enklare att byta. Vi behöver inte göra om några produktvalideringar eller tester, säger Fredrik Mölzer.

Blir det dyrare att byta?

– I princip är det helt kostnadsneutralt, säger Fredrik Mölzer och menar att efterfrågan redan finns där.

– Vi ser hela tiden hur våra kunder tittar på våra koldioxidavtryck och vårt klimatarbete som ständigt växande och viktig parametrar. Vi är ju en del av våra kunders leverantörskedjor och de strävar i sin tur efter att bli klimatneutrala – så ja det finns absolut en efterfrågan.

I dagsläget har Industrilås fabriker i Mexico, Sri Lanka och Sverige, däribland den nya fabriken i Nässjö som byggdes 2023. Där har företaget satsat på tekniska lösningar som bland annat innebär att den är helt självförsörjande på värme.

– Vi producerar ganska mycket värme i våra processer och vi har byggt ett system för hur vi kan lagra den överskottsvärmen i berget under fabriken. Vi har borrat runt 50 hål som är 300 meter djupa och använder berggrunden som ett slags batteri som vi kan värma fabriken med under vintern. Det är en investering för framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094