23948sdkhjf

Tunna med järn från 1500-talet har bärgats

Gods från ett sjunket vrak kan bli viktiga pusselbitar när Bergslagens industriella historia ska kartläggas.

I två veckor har marinarkeologer från museet Vrak arbetat med att bärga en tunna med stål från ett skepp som sjönk på 1500-talet vid Dalarö. Insatsen kunde göras tack vare ett samarbete med Jernkontoret och ett forskningsanslag från stiftelsen Voice of the Ocean, skriver Jernkontoret i ett pressmeddelande.

På skeppet finns cirka 100 tunnor och den upptagna tunnan innehåller osmundar (bitar av färskat tackjärn).

– Nu när tunnan är uppe är det är väldigt skönt. Det var otroligt svårt att få fram och få loss den – tunnan är så tung och det är ett stort djup, säger museet Vraks marinarkeolog Jim Hansson, projektledare i en kommentar.

Innehållet i tunnan ska nu analyseras av en konservator. Bland annat vill man ta reda på mer om osmundarna och var skeppet var på väg.

– I vårt forskningsprojekt finns en mängd frågor kring vrakets last som vi ska försöka besvara. Projektet syftar också till att beskriva Bergslagens industriella utveckling under 1500-talet med fokus på handelsvaror, transportsätt, transportvägar och den internationella handeln, säger Catarina Karlsson, koordinator för bergshistorisk forskning på Jernkontoret.

Här går det att läsa mer om projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095