23948sdkhjf

WWF stämmer norska staten för planen på djuphavsgruvor

Organisationen anser att regeringen bryter mot norsk lag.

I Norge har man hittat stora fyndigheter på havsbotten av till exempel koppar, zink och kobolt, mineraler och är ett av de första länderna som i januari öppnat upp för möjligheten att bryta metaller på havsbotten. Det aktuella området ligger söder om Svalbard och omfattar 281 000 kvadratkilometer.

Många länder tvekar inför djuphavsgruvor för att man anser det inte finns tillräckligt med information kring hur det kan påverka havsmiljön och i februari röstade EU-parlamentet ja till en resolution som kräver att Norge avbryter sina planer på gruvbrytning.

– Vi anser att regeringen bryter mot norsk lag genom att nu öppna upp för en ny och potentiellt destruktiv industri utan att adekvat bedöma konsekvenserna. Det kommer att skapa ett farligt prejudikat om vi tillåter regeringen att ignorera sina egna regler, åsidosätta alla miljöråd, och hantera våra gemensamma naturresurser blint, säger WWF-Norges vd Karoline Andaur i ett pressmeddelande.

Den konsekvensbedömning som Energidepartementet gjort och som ligger till grund för regeringsbeslut, uppfyller inte minimikraven i lagen om undervattensmineraler, enligt WWF Norge, och organisationen anser därför inte att det finns en rättslig grund för att starta arbetet.

– Medan andra länder väljer ett moratorium för att samla in tillräcklig kunskap om djuphavsmiljöerna för att bedöma konsekvenserna av gruvdrift och säkerställa ett effektivt skydd av den marina miljön, har det norska offshoredirektoratet redan bjudit in industriförslag om utvinningstillstånd. Detta tillvägagångssätt är både arrogant och cynisk, vilket skadar Norges rykte som en ansvarsfull havsförvaltare, säger Karoline Andaur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078