23948sdkhjf

Nya hamnen i Skellefteå får pålar i SSAB Zero-stål

Peab är först ut i anläggningsbranschen med att använda fossilfritt stål.

Under veckans gång har Peab blivit först ut i grund- och anläggningsbranschen med att använda pålar som har producerats med SSAB Zero till bygget av Port of Skellefteå.

 SSAB:s nya produkt har tillverkas i stort sett utan fossila utsläpp och valet av material innebär 80 procent mindre koldioxidutsläpp jämfört med pålar i traditionellt stål. Leveransen från SSAB kommer dock bara räcka till cirka en fjärdedel av pålarna.

– Alltså 25 procent av det totala antalet pålar är tillverkade i SSAB Zero-stål, säger Patrik Andersson vd för Peab Grundläggning.

Projektet som förväntas vara färdigställt i slutet av 2027 har haft höga hållbarhetskrav på sig och förutom SSAB:s stål kommer man också använda sig av ECO-betong från Swerock.

– Utvecklingen av det nya hamnområdet vid Port of Skellefteå kommer att ha en avgörande roll i samhällsomvandlingen och för de industrietableringar som sker här. Hållbarhetstänket är viktigt i alla delar av projektet och tillsammans med Peab vill vi bygga Sveriges mest hållbara kaj. Det är glädjande att vi är först ut med att använda pålar av återvunnet stål producerade utan fossila utsläpp och det är ett tydligt bevis på att vi omsätter vår vision till verklighet, sa Therese Bäckström Zidoli, funktionschef vid Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.      

 Det nya stålmaterialet innebär inga förändringar i arbetssätt för de som arbetar med att montera det, menar Patrik Andersson.

– Det krävs inga nya maskiner eller arbetssätt avseende SSAB Zero. Vad gäller kunskapsmässigt ser vi alltid till att våra medarbetare får en förståelse för hur man tillverkar och förädlar stålet samt vilken skillnad det gör i koldioxidutsläpp.

Kajen i den nya hamnen kommer att blir 275 m lång, 28 m bred och ha ett djup på 12,5 m, vilket är längre, bredare och djupare än befintliga kajer. Kajen blir 7 700 kvadratmeter stor och därtill kommer det att finnas en intilliggande terminalyta om ca 61 000 kvm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094