23948sdkhjf

Boden söker regeringsstöd för industrietableringen

Bodens kommun räknar med att gå back nästan en halv miljard fram till år 2026, säger Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) enligt DN.

Anledningen uppges vara att kommunen dras med stora kostnader i samband med byggnationer av vägar, förskolor och bostäder i samband med förberedelserna inför att H2 Greens nya stålverk ska tas i bruk.

– Vi har inte skattemedel från dem som ännu inte har flyttat hit. Målbilden är att vi ska börja gå plus sen och kunna betala av underskottet. Men det är ingen garanti att folk flyttar hit även om vi är övertygade om det, säger Claes Nordmark till DN.

1500 personer beräknas behövas för arbete i stålverket år 2026, i siffra som förväntas stiga under de kommande åren när produktionen skalas upp. Men om folk inte flyttar till kommunen som planerat eller väljer att pendla,  så uteblir viktiga skatteintäkter för kommunen. Claes Nordmark försöker nu få stöd från regeringen, han menar att de norra kommunerna behöver ha statlig stöd för att klara av industrietableringar. Han har ännu inte fått någon respons och enligt DN:s artikel bollas frågan mellan de olika departementen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078