23948sdkhjf

Efter urspårningar: LKAB beställer nya malmvagnar

Problemen på Malmbanan gör att LKAB nu tvingas beställa extra vagnar.

LKAB har beställt ytterligare 20 malmvagnar av Kiruna Wagon. Det framgår av ett pressmeddelande. Beställningen görs utöver de 100 malmvagnar som beställdes 2022.

Investeringen har som syfte att ersatte vagnar som blev skadade efter vinterns urspårning på Malmbanan, och LKAB har nu efter att trafiken åter är igång arbetat intensivt för att effektivisera flödet i leveranser. Snittet per dag ligger på 10 fullastade malmtåg till Narviks hamn.

"Av de 100 första vagnarna har Kiruna Wagon till dagens datum levererat 40, vilka nu är ute i trafik. Det levereras fortsatt 2-4 nya vagnar varje vecka. Till hösten beräknas den sista av de 100 vagnarna vara levererad och då påbörjas direkt tillverkningen av de 20 extra vagnar som LKAB nu beställt. Dessa ska levereras under oktober-december 2024", skriver bolaget.

Samtidigt uppges läget vara svårt för bolaget logistiskt, trots de nya vagnarna.

– Banunderhållsperioden på Malmbanan har påbörjats, då underhållsåtgärderna är mer omfattande än tidigare, och därför är det mer utmanande för LKAB att hålla samma leveranstempo som de senaste veckorna", säger Caroline Wiss, vd på LKAB Malmtrafik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078