23948sdkhjf

Sandvik vill växa i Kina – köper majoritetspost

Sandvik köper en majoritetspost i kinesiska Suzhou Ahno. Det framgår av ett pressmeddelande.

Sandvik har tecknat avtal om att förvärva en majoritetspost i det Kina-baserade företaget Suzhou Ahno Precision Cutting Tool Technology från den nuvarande majoritetsägaren, Ningbo Baosi Energy Equipment och närstående parter. bolaget kommer att redovisas inom affärsområdessegmentet Sandvik Machining Solutions.

— Det här förvärvet stärker vår position på den strategiskt viktiga kinesiska marknaden. Ahnos konkurrenskraftiga sortiment och närhet till kunderna är en utmärkt plattform för att driva ytterligare tillväxt av vår verktygsverksamhet i Kina. En stor del av erbjudandet är fokuserat på snabbväxande segment, som till exempel elfordon, vilket gör att Ahno passar perfekt in i vår strategi, säger Stefan Widing, vd och koncernchef för Sandvik.

Efter transaktionen kommer Sandvik att äga 72,4 procent av aktierna i Ahno, att jämföra med den tidigare ägarandelen om 12,4 procent.

Suzhou Ahno är verksamt inom precisionsskärande verktyg. De huvudsakliga kundindustrierna är verkstadsindustri och fordonsindustri, där en betydande del är mot elfordon. Medicinsegmentet är också växande för företaget.

— Förvärvet är i linje med vår strategiska ambition att växa i Kina och bygga en ledande position inom det lokala premiumsegmentet. Dessutom stärker Ahno vår lokala produktionskapacitet, vilket gör det till ett utmärkt komplement till Sandvik, säger Nadine Crauwels, chef för Sandvik Machining Solutions.

Suzhou Ahno grundades 2002 och har 1 200 anställda. Bolaget hade 2023 intäkter på motsvarande 1,2 miljarder kronor, främst från Kina. Förvärvets påverkan på Sandviks ebita-marginal kommer kommer att vara begränsad. Påverkan på Sandviks vinst per aktie, exklusive icke-avskrivningar från rörelseförvärv, kommer att vara positiv.

Enterprise value för den förvärvade andelen är 189 miljoner euro, motsvarande en ev/ebitda-multipel på 10,9 gånger. Förvärvet kräver uppfyllande av sedvanliga villkor och förväntas slutföras under det tredje kvartalet 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095