23948sdkhjf

Alleima: "Ett något utmanade kvartal"

Sjunkande försäljning och ett tapp i nettoresultatet – Alleimas vd Göran Björkman med att första kvartalet har gått knaggligt. 

Rapportperioden är igång på allvar och vid lunch lade specialstålbolaget Alleima fram sina siffror för årets första kvartal.
– Det är ett något utmanande kvartal som jag ändå tycker vi hanterar på ett bra sätt, säger vd Göran Björkman.

Försäljningen sjönk nästan 7 procent till 4 740 miljoner kronor (5 376) och nettoresultatet tappade rejält till 51 miljoner kronor (815), vilket var lägre än väntat. Aktien har under dagen handlats ned 7,2 procent på börsen.

Den organiska försäljningstillväxten var på -2 procent, men Alleima-chefen är säker på att bolaget kommer att nå positiv organisk tillväxt under året.
Alleima valde att sluta redovisa den kvartalsvisa utvecklingen för orderingången för att istället lyfta fram utvecklingen på rullande tolv månader. På rullande tolv månader uppgick orderingången till 20 362 miljoner kronor (22 550), med en organisk tillväxt på -8 procent.

Enligt Björkman är rullande tolv en bättre punkt för marknaden att titta på.
– Vi gör inte det här för att dölja något utan gör det för att hjälpa marknaden att förstå oss.

För det andra kvartalet väntas produktmixen vara lik den som sågs under första kvartalet. Samtidigt beskrevs marknadsläget som blandat. Björkman menar att det ska tolkas som att bolaget har “lite bättre marknad framför oss än vad vi har bakom oss”. Bolaget har under flera kvartal beskrivit marknaden som just blandad, men Björkman ser en något bättre framtid.
–Jag är ändå något mer positiv än kanske för ett kvartal sedan.

Igår kom det tidigare moderbolaget Sandvik med sina delårssiffror. Orderingången var något bättre än väntat medan justerat ebita var lägre än väntat. Flera analytiker har pekat på att det finns tecken på en återhämtning i Sandviks kortcykliska affären.

Vad gäller Alleimas kortcykliska affär tycker Björkman sig kunna se att segmenten industri och konsument börjar stabilisera sig något efter att ha upplevt nedgångar. Vad gäller konsument säger Björkman att en uppgång redan börjat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.377