23948sdkhjf

Plåtslagar-Lovisa: "Finalen ska bli spännande"

Den 23-24 april går finalen i Yrkes-SM i Karlstad. Metal Supply ställde fem snabba frågor till Lovisa Andersson som ska tävla i byggnadsplåtslagning.

Vem är du?

– Jag heter Lovisa, jag är 18 år gammal och jag läser bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning mot plåtslageri i Uppsala.

Hur fastnade du för plåtslageriet?

– I ettan fick vi testa på olika yrken och då var det plåt som var roligast. Med plåtslagning måste man tänka mycket samtidigt som man får jobba med händerna, och jag gillar att man kan se sakerna framför sig – hur de utvecklas från en slät plåtbit till det man försöker åstadkomma.

Hur tog du dig till final?

 – Det var via en uttagning i slutet av januari. Jag tror vi var 101 tävlande i hela Sverige, fast uttagningarna hölls på olika ställen. I deltävlingen fick vi en uppgift som skulle slutföras på sex timmar. Det var en marschallykta som skulle göras, två centriska koner som man skulle falsa ihop och ett hål som skulle klippas ut. Det var ganska svårt men vi hade övat på liknande grejor innan så jag tyckte inte det var jättesvårt.

Varför deltar man i en sådan här tävling?

– Vår skola har gjort deltagit varje år i många år så det var bara naturligt att vi var med i uttagningen.

Hur känns det inför finalen?

– Finalen ska bli spännande. Vi har fått ett sms med tips med saker som vi kan öva på, det var lite olika falser och slipningar. Nervös blir man ju, litegrann. Men jag tänker inte så mycket på om jag kan vinna, jag åker dit och gör mitt bästa så får vi se hur långt det räcker.

Yrkes-SM i Karlstad avgörs mellan den 24-25 april och i år presenteras 68 yrken varav det kommer att tävlas i 32.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078