23948sdkhjf

Silveråtervinning ur gamla röntgenbilder: "Lönsamt just nu"

Digitalt är tidens melodi men gamla röntgenbilder kan vara värda sin vikt i silver. Bokstavligen.

Det blir färre och färre, men runtom i Sverige finns det fortfarande stora arkiv med gamla röntgenbilder. Hur många av dem som återvinns är oklart, men faktum är att priset för processen kan betala sig själv genom det silver som återvinns. Under det senaste året har silverpriset höjts med 15 procent, vilket höjer lönsamheten.

– Det är lönsamt just nu, och ofta kan det täcka upp priset för själva återvinningen, säger Peter Mårdberg, affärsspecialist på farligt avfall på Stena Recykling.

Nuförtiden sköts all röntgen digitalt men det finns fortfarande gamla lager kvar att ta av.

– Det finns jättemånga kvar i gamla arkiv. De sparas i ett visst antal år och brukar rensas ut med jämna mellanrum, säger Peter Mårdberg.

Förr eldades materialet upp och silvret affinerades ur askan. Numera används oftast metoden att det översta lagret av oxid tvättas bort, därefter kan både den silverhaltiga delen och astralondelen återvinnas.

Men återvinningen av röntgenbilder handlar inte bara om tekniska processer, utan också om att förvalta den sekretess som röntgenbilder ofta omgärdas av.

– Det finns olika sätt att göra det på. Vi plomberar oftast emballagen och kan skicka bilen direkt till mottagaren utan omlastning. Men vi har också möjlighet att erbjuda en väktarebil som följer leveransen till anläggningen, säger Peter Mårdberg.

Men det är inte alla gamla röntgenbilder som får en sista "värdig resa".

– Vi vet ju inte hur många röntgenbilder som slängs i brännbart avfall, alla omfattas inte av sekretess och då händer det nog lätt att det hamnar i restavfall, säger Peter Mårdberg.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.066