23948sdkhjf

Jernkontoret svarar om tredubblade tullavgifter – Europa måste skydda sig

President Joe Bidens administration föreslår en skarp höjning av tullavgifterna mot kinesiskt stål och aluminium. Branschorganisationen Jernkontoret: "Nu är det viktigt att vi förlänger EU:s skyddsåtgärder."

Åtgärderna inkluderar en uppmaning till USA:s handelsrepresentant Katherine Tai att överväga att tredubbla de befintliga tullarna på kinesiskt stål och aluminium inom avsnitt 301. Där ligger tullarna just nu på 7,5 procent i genomsnitt.

Katherine Tai uppges också inleda en utredning av potentiellt illojal handel från Kina inom sektorerna för varv, sjöfart och logistik, efter en framställan om detta från stålindustrin och fyra andra fackförbund.

Vidare uppger Vita huset att Biden uppmanar sin administration att samarbeta med Mexiko för att förhindra att Kina och andra länder undviker tullar på stål och aluminium genom att importera varor till USA via grannlandet i söder.

– Det är viktigt för oss att hinna före uppgången i Kinas export och deras fortsatta press på priserna som gör det svårt för amerikanska stålbolag att konkurrera, säger en senior medlem i administrationen till brittiska Financial Times.

Mathias Thernell, handelspolitisk direktör på branschorganisationen Jernkontoret, drar paralleller till 2018 när Trumpadministrationen införde 25 procentiga tullar på stål och aluminium.

– Utifrån det jag vet så är detta ytterligare ett steg i samma riktning. Jag vet inte om det förändrar bilden för svensk industri så länge Biden håller sig till kinesiskt material. Det som är viktigt för Europa just nu är att Europa behåller sina skyddsåtgärder, sin så kallade safeguard, säger Mathias Ternell och syftar på åtgärder som EU tog till 2018, som svar på Trumps ståltullar.

EU:s skyddsåtgärd är utformad som en så kallad tullkvot, vilket innebär att stålimport på normala nivåer kan komma på EU:s inre marknad tullfritt.

– Men om importen rusar träffas den överskjutande delen av en tull på 25 procent. Detta är en balanserad åtgärd eftersom den tar hänsyn till både stålproducenters och stålanvändares behov, säger Mathias Ternell.

 EU:s skyddsåtgärder har redan förlängts en gång men går ut till sommaren, och EU-kommissionen har inlett en översyn.

 – För oss i Europa är det därför nu är det viktigt att vi förlänger skyddsåtgärder  – och det blir ännu viktigare om amerikanarna höjer sina tariffer mot Kina. Risken finns annars att material som studsar på den amerikanska tullen kommer hit och riskerar att svämma över den europeiska marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079