23948sdkhjf

Vill sätta stopp för Rysslands metallhandel

Priserna för metall rusade under måndagsmorgonen efter nya sanktioner mot Ryssland. Hur sanktionerna kommer att påverka Kubal är oklart i nuläget.

USA och Storbritannien har initierat nya begränsningar för att minska Rysslands vinster från sin metallexport. Sanktionerna innebär att det är leveransförbud av all nickel, aluminium och koppar som producerats i Ryssland sedan i fredags.

– Genom att göra detta på ett riktat och ansvarsfullt sätt kommer vi att minska Rysslands inkomster samtidigt som vi skyddar våra partners och allierade från oönskade smittoeffekter, sa USA:s finansminister Janet Yellen på fredagen, enligt Dagens Näringsliv.

Londonsbaserade metallbörsen LME följde i sanktionernas fotspår och har infört förbud mot handel med ryskt aluminium, nickel och koppar.  I dagsläget är Shanghai den enda stora råvarubörs som accepterar ryska metaller. Det i sin tur kan göra Kina till en större intressent av ryska råvaror.

Hur det här kommer att påverka aluminiumsmältverket Kubal i  Sundsvall är oklart, även om deras ryska ägare gjort ett tydligt uttalande:

"De annonserade åtgärderna har ingen inverkan på Rusals förmåga att leverera eftersom Rusals globala logistikleveranslösningar, tillgång till banksystemet, övergripande produktions- och kvalitetssystem inte påverkas. Den amerikanska beslutet innebär inga nya förbud eller krav avseende bearbetning, clearing eller överföring av betalningar av några mellanliggande banker.", uttalar sig företaget enligt Reuters.

I en intervju med Sundsvalls tidning ger dock Kubals ägare ett inte lika självklart svar.

– Vi har inte hunnit analysera situationen ännu men jag tror inte att det kommer att påverka Kubal, säger vd Mats Andersson.

Samtidigt rapporterar Reuters att ryska och kinesiska företag har lyckats runda västliga sanktioner genom att handla med en ny koppartråd, som gör den svår att skilja från skrot. Granskningen baserar sig på oberoende källor men Reuters visar också på detta genom att bland peka på att ryska och kinesiska export- respektive importdata skiljer sig sig åt stort.

Kinesiska tulldata visar att Kina köpt mer kopparskrot från Ryssland sedan december, samtidigt som ryska siffror uppgav att endast en liten mängd kopparskrot har exporterats.

Råvaruinvesterarna räknade med betydande leveransproblem när aluminiumpriset tog nytt prisrekord under måndagens morgon. Priset steg som mest med 9,4 procent. Priset på nickel rusade 8,8 procent. Handeln med koppar var mer dämpad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.092