23948sdkhjf

Malmen får ingen förtur på Malmbanan

Norrtågs vd Joakim Berg meddelar att persontrafiken inte kommer att stoppas för att ge plats för malmtransporter.

Vintern på Malmbanan var minst sagt kaotisk med urspårningar. LKAB förlorade cirka 100 miljoner kronor om dagen varje dag banan stod still.  

– Läget är så allvarligt att om vi inte kan köra fler malmtåg måste vi stoppa ännu mer verksamhet och varsla personal, sade vd Jan Moström nyligen i en intervju med Svt.

För att komma ikapp med produktionen har ett förslag varit att stoppa persontrafiken, vilket Norrtåg menar inte går. Malmbanan är nämligen viktig för att samhällena i Norrbotten ska överleva.

– Har inte industrierna något samhälle så kommer inte de heller att klara sig, säger vd Joakim Berg till Svt.

Enligt LKAB:s vd Jan Moström så är lagren de största problemet. Anledningen är att leveranskapaciteten är lägre än produktionen framåt.

– Utan åtgärder ser vi att våra lager skulle fortsätta växa kraftigt de kommande åren. De planerade underhållsarbetena på Malmbanan drar ner kapaciteten ännu mer eftersom trafiken då stoppas långa perioder. Kan vi inte tillsammans med Trafikverket och norska BaneNor på allvar få upp kapaciteten inom befintligt system så kommer vi att tvingas till än mer drastiska åtgärder. Då måste ett pelletsverk med tillhörande anrikningsverk och gruvproduktion stängas. Det innebär i sådana fall varsel av personal, säger Jan Moström i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079