23948sdkhjf

På väg mot koldioxidneutral tillverkning av ferrokrom

Nu har man testat att använda biokol som reduktionsmedel vid tillverkning av ferrokrom. 

Legeringen ferrokrom (FeCr) är en viktig del för tillverkning av rostfritt stål och specialstål. Det är en utmaning göra legeringen koldioxidneutral då vätgas inte fungerar i processen. Kanske biokol kan fungera istället.

– Biokol som reduktionsmedel är den teknologi som vi idag bedömer snabbast skulle kunna få ned avtrycken inom vår FeCr-tillverkning, säger Annelie Papadopoulos, chef för processmetallurgi och hållbarhet hos Vargöns Alloys, i en kommentar.

Under två år har ett forskningsprojekt bedrivits, med Elsayed Mousa vid forskningsinstitutet Swerim som projektledare. Projektet är nu i slutskedet och projektledaren är nöjd med resultaten.

– Vi har kunnat ersätta ungefär 20 procent av den fossila koksen med biokol i våra försök, konstaterar Elsayed Mousa.

Projektet är ett samarbete mellan forskningsinstitutet Swerim, metalltillverkaren Vargön Alloys, samt Envigas som tillverkar biokol.

Efter försök i laboratorium och med tekniska skalor hos Swerim skalades det upp rejält genom användning av 350 ton biokolsbriketter som reduktionsmedel i en av legeringsugnarna hos Vargöns Alloys. Med tanke på storskaligheten och det framgångsrika resultatet är projektledare Elsayed Mousa hoppfull inför möjligheten att snabbt kunna implementera metoden i industrin och på sikt utöka andelen biokol i produktionen, från försökets 20 procent.

– På sikt finns möjligheter att helt ersätta det fossila reduktionsmedlet med biokol vid tillverkningen av FeCr.

Annelie Papadopoulos ser dock en tröskel att ta sig över:

– En utmaning är tillgången till biokol och till rimliga priser. Idag finns ingen fullskalig produktionsanläggning för biokol men vi har kontakt med ett flertal intressenter som befinner sig i uppskalningsfasen och det ser lovande ut. Inom några år har vi säkert kontinuerlig inblandning av biokol i vår industriella produktion.

Forskningsprojektet som pågått i två har finansierats av Energimyndigheten.

Fakta om Vargön Alloys

Företagets historia började redan 1874 då Wargöns AB bildades. Den första legeringsugnen installerades 1912.

I början av 70-talet invigde företaget världens dittills största ugn för ferrolegeringstillverkning. Från att tidigare varit inriktade på produktion av mangan- och kisellegeringar är Vargön Alloys sedan 1977 en betydande tillverkare av olika kvalitéer högkolad ferrokrom. År 2008 köptes företaget av turkiska Yildirim Group of Companies.

Källa: Vargön Alloys

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109