23948sdkhjf

LKAB redovisar nettoomsättning på 42 miljarder

En nettoomsättning på 42 miljarder och ett rörelseresultat på cirka 16 miljarder, det rapporterar LKAB i sin årsredovisning. Siffrorna är lägre än 2022, delvis på grund av flaskhalsen på Malmbanan.

När LKAB släpper sin årsredovisning för 2023 visar det siffror som är lägre än 2022 års resultat. Det lägre rörelseresultatet på 16 miljarder uppges bland annat bero på de stora problemen som urspårningarna på Malmbanan orsakade, och delvis på grund av ökade prospekteringskostnader. Som vi rapporterat tidigare redovisar dock bolaget den största ökningen hittills av mineraltillgånger och mineralreserver.

LKAB:s Vd Jan Moström menar att med 2023 års utmaningar i beaktande så levererar bolaget ändå ett starkt år.

– Under året har våra högkvalitativa järnmalmsprodukter och vår trogna kundbas varit avgörande i en marknad som präglades av fortsatt osäkerhet och vikande stålproduktion. Vi har satt stort fokus på att förbättra produktiviteten genom hela vår produktionsprocess, från brytning, till lastning och förädling, kommenterar han i årsredovisningen.

De framtida utmaningar som företaget pekar ut bjuder inte på några större överraskningar: Tillståndsgivning, Malmbanan, tillgång till fossilfri energi och kompetensförsörjning. I maj 2022 ansökte LKAB om miljötillstånd för att påbörja omställningen i Gällivare, byggandet av världens första industriella anläggning för produktion av vätgastillverkad fossilfri järnsvamp och ett apatitverk för utvinning av fosfor och sällsynta jordartsmetaller ur dagens avfallsströmmar.

– I en tid med tilltagande geopolitisk osäkerhet har vi under året nått vissa viktiga milstolpar i vår omställning. Samtidigt ser nödvändiga tillstånd för vår planerade utveckling tyvärr ut att bli försenade, kommenterar Jan Moström.

Nyckeltal 2023 (inom parentes 2022)

Nettoomsättning 42 923 (46 543)

Rörelseresultat 16 230 (20 799)

Årets resultat 15 220 (15 080)

Rörelsekapital: 38 procent

Källa: LKAB Årsredovisning 2023

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094