23948sdkhjf

SSAB kan få USA-stöd till Hybrit

SSAB har gått vidare med sin ansökan att bygga en Hybrit-anläggning, med ett stöd på upp till 500 miljoner kronor av den amerikanska energimyndigheten.

SSAB:s förslag att bygga en Hybrit-anläggning för produktion av fossilfri järnsvamp genom att använda fossilfri vätgas, har gått vidare med sin ansökan hos det amerikanska energimyndigheten. Inom projektets ramar föreslås också en undersökning kring att utöka kapaciteten och användningen av förnybar energi vid SSAB:s stålverk i Montpelier, Iowa.

– Vi är glada att vårt projekt har valts ut av amerikanska energimyndigheten för anslagsförhandlingar om hur vi kan accelerera reduktionen av koldioxidutsläpp från järn- och stålindustrin. Vi ser ett stort intresse för hållbara produkter från marknaden och genom att vara tidigt ute kan det här projektet gynna amerikansk industri, säger Chuck Schmitt, divisionschef på SSAB Americas, i ett pressmeddelande.

Projektet skulle gynna både det nordisk-amerikanska bolaget och främja de amerikanska målen för en grön omställning. 

Men ännu har inte förhandlingarna dragit igång och det finns 33 andra projektansökningar från andra företag, varav fyra inom järn- och stålindustrin. För SSAB:s del skulle det anslaget innebära ett stöd på upp till 500 miljoner dollar.  När ett slutgiltigt besked kommer är fortfarande oklart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.328