23948sdkhjf

Ny forskning – rena metaller miljövänligt med biodiesel

En ny metod för att rena och återvinna metaller. Gör biodiesel i receptet framtiden grönare? "Vår forskning visar hur metallindustrin kan öka takten i övergången från fossila till biobaserade lösningsmedel."

Forskare vid Chalmers publicerar nu ny forskning om hur bland annat guld går att återvinna med biodiesel. Metoden hoppas man kunna bli banbrytande för en bransch som är beroende av stora mängder fossil olja för att återvinna och rena metaller.

− Rena metaller har en mängd användningsområden i ett modernt samhälle, bland annat för utvecklingen av gröna teknologier. Vår forskning visar hur metallindustrin kan öka takten i övergången från fossila till biobaserade lösningsmedel, säger Mark Foreman, docent vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Han och hans kollegor har  utarbetat en metod där guldskrot (ofta i form av smycken där guld är en legering med andra metaller) har lösts i en blandning av saltsyra och salpetersyra (kungsvatten). De har sedan kunnat extrahera rent guld ur lösningen genom att först tillsätta HVO100 och kemikalien malanomid, och sedan skaka hela blandningen med vanligt saltvatten. I receptet har malanomiden tillverkats av biomassa, för att undvika giftigare och cancerframkallande kemikalier som traditionellt använts för att rena guldskrot.

Liknande studier har genomförts tidigare men har enligt forskarna på Chalmers då inte har uppnått en lika hög renhet på guldet.

 – Kombinationen av biodiesel och malanomid är också speciell, eftersom den ersätter både fossil diesel och andra problematiska kemikalier. HVO100 är dessutom mycket rent och fungerar utmärkt i ett laboratorium, man behöver inte specialbeställa utan det är bara att gå till närmsta station och fylla på sin dunk, säger Mark Foreman.

Receptet ska enligt uppgift vara applicerbart på flera olika slags metaller, såsom koppar, platina, nickel, kobolt, uran och plutonium till kärnenergiindustrin och sällsynta jordartsmetaller.

− Vår studie är också den första som kan visa att metoden vi har utvecklat är generell och kan appliceras på en mängd metaller. Hittills har jag inte hittat en enda metall som inte går att rena med miljövänlig biodiesel istället för fossila lösningsmedel. Metallindustrin är konservativ men här kan vi visa på en enkel och effektiv metod för att åstadkomma ett grönt skifte för branschen, säger Mark Foreman, som ser många anledningar till att övergå till biodiesel.

– Även om dieseln som används vid produktion och återvinning av metaller inte förbränns, finns många goda anledningar att övergå till fossilfria alternativ. Vid produktion av olja läcker till exempel ofta metan, som är en värre växthusgas än koldioxid, ut i atmosfären. Mycket råolja innehåller dessutom giftiga aromatiska kolväten, som skadar nervsystemet och därför är farliga för människor och djur att andas in.

Forskarna kommer framöver att fortsätta utveckla metoden för att kunna återvinna hushållsbatterier. Den aktuella studien går att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062