23948sdkhjf

Robotar revolutionerar lackeringsprocessen

I det danska företaget Brandt A/S har UR10-robotar från Universal Robots blivit en del av den dagliga driften.

Brandt A/S, ett företag med mer än 60 års erfarenhet inom färgbranschen, har tagit ett stort tekniskt steg genom att implementera Universal Robots UR10 robotlösningar i sin produktionsprocess för att uppnå jämn kvalitet i sina produkter samtidigt som effektiviteten ökar. Detta skriver vår danska systersajt Metal Supply.

Företaget, som är specialiserat på våtlackering, har tidigare ställts inför utmaningar med manuella processer som inte alltid kunde leverera den noggrannhet de eftersträvade. Detta ledde till ett sökande efter automationslösningar, vilket ledde dem till Universal Robots, och nu har Brandt introducerat UR10-robotar i sin målningsprocess.

– Vi är väldigt glada över att nu introducera UR10-robotar i vår målningsprocess. Vi har letat med ljus och lykta efter några robotar för vår touch-up-avdelning, men nu ser det ut som att vi är riktigt nära. Vi har börjat med två robotar, men vi har även andra plattformar där vi måste ha robotar implementerade, för det är så det måste gå. Robotar och digitalisering är vägen framåt tror vi, säger Rene Damgaard Hansen, vd för Brandt, i ett pressmeddelande.

Det nya förhållningssättet till målningsprocessen har redan visat sig vara en stor framgång för Brandt.

– Innan vi fick robotarna var det en man som handsprutade 24/7. Nu har vi vår Mimic igång, som registrerar våra rörelser när vi står och målar, och sedan kopierar den faktiskt våra rörelser över på robotarmen, säger teamledare för Pulverlackering på Brandt, Sune Andersen.

Noggrannheten och enhetligheten som robotarna tillför processen har inte bara befriat anställda från rutinuppgifter, utan har också förbättrat produktkvaliteten, förklarar Sune Andersen.

– Vi ansluter till roboten, sedan radar vi upp sprutpistolen så att vi kan spåra våra egna rörelser. Roboten registrerar varje start på möblerna, så vi kör bara programmet om och om igen, fortsätter han.

Automatiseringen möjliggörs genom ett nära samarbete mellan bland andra Brandt och Universal Robots.

– Man behöver faktiskt inte ha ett speciellt stort parti innan det lönar sig att starta en målarrobot på det sättet. Och det krävs ingen omfattande utbildning för att använda roboten, säger Sune McDonald Bertelsen, landschef på Universal Robots.

Nordbo Robotics och GA Hansen har också varit viktiga aktörer i implementeringen av UR10-robotarna hos Brandt. Coboten från Universal Robots är implementerad med Nordbo Robotics programmeringsenhet och GA Hansens Gema Powder Box. Tillsammans säkerställer dessa komponenter att UR10-robotarna kan producera helt jämn kvalitet gång efter gång.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109