23948sdkhjf

Regeringen: Ny mineralstrategi i slutet av 2024

En ny mineralstrategi ska jämna vägen för ökad produktionen av inhemska råmaterial. Energi- och näringsminister Ebba Busch utlovar en ambitiös plan i slutet av 2024.

Europa ska öka sin produktion av egna råmaterial och snart träder European Critical Raw Material Act i kraft. Som ett led i förarbetet har arbetet med ny materialstrategi påbörjats, skriver Klimat- och Näringslivsdepartementet i en artikel. 

– Sverige är i dag Europas ledande gruvnation och det ska vi fortsätta vara. Men när det handlar om kritiska råmaterial, som behövs för att säkra det gröna samhällsbygget, är vi beroende av att importera råmaterial av länder som Kina. Sverige behöver i stället vara ledande i att säkerställa hela värdekedjor för EU när det kommer till både strategiska och kritiska råmaterial – från prospektering till produktion till slutprodukt. Allt börjar i gruvan och min ambition är att leverera en ambitiös mineralstrategi senare i år, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i artikeln.

Tidigare i veckan bjöd energi- och näringsministern in representanter från den svenska gruvbranschen för att ta del av synpunkter.

På mötet diskuterades en stort antal frågor som är avgörande för den svenska gruvnäringen. Till exempel lyftes vikten av tydliga mål och långsiktighet och en bred mineralstrategi som inte bara gäller de kritiska råmaterialen. 

Det efterfrågades ekonomiska incitament, riskavlastning och behovet av att undanröja onödiga hinder i lagstiftningen. Innovations, kompetensförsörjning och forskning lyftes också upp på agendan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125