23948sdkhjf

Guldjakt i Gnesta

Viad royalties har fått undersökningstillstånd att leta bland annat guld, koppar och kobolt i ett 3000 kvadratmeter stort område utanför Gnesta. Kritiska röster har dock redan höjts.

Företaget Viad royalties har beviljats ett undersökningstillstånd för att undersöka förekomsten av nickel, koppar, kobolt, guld, rutenium, palladium, osmiun, iridium och platina i närheten av Gnesta. Området innefattar drygt 3000 kvadratmeter och inhyser också den gamla gruvan Frustunagrottan, där det en gång utvanns nickel och koppar.

Med moderna tiders teknik hoppas företaget hitta nya mineraler som tidigare inte har upptäckts. Bergsstaten har beviljat ett undersökningstillstånd som sträcker sig tre år framåt, fram till 20 mars år 2027. Det går dock att överklaga beslutet fram till den 24 april.

Flera berörda parter har inkommit med kritiska synpunkter, såsom Gnesta kommun, länsstyrelserna i Sörmland och Stockholm och närliggande fastighetsägare. Framförallt har det uttryckts oro inför påverkan på känsligt växt- och djurliv, delar av området ingår till exempel i Björnlunda vattenskyddsområde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078