23948sdkhjf

”Politiska beslut kan öka återvinningen och säkra råvaruförsörjningen”

Hallå där, Ellen Einebrant, vd för branschorganisationen Återvinningsindustrierna.

Vd:n Ellen Einebrant är en av talarna på Återvinningsgalan som arrangeras av Metal Supplys systertidning Recycling. Där kommer hon bland annat prata om potentialen för återvinning av kritiska metaller. 

– Återvinningsindustriernas medlemmar har intervjuats om hur de ser på framtiden för dessa material och jag vill gärna dela med mig av branschens ambitioner.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

– Trots att kritiska metaller är helt avgörande för elektrifieringen av samhället så återvinns det i dagsläget endast en mycket liten del av de här materialen. Men potentialen finns – med politiska beslut kan återvinningen öka och råvaruförsörjningen säkras. Dessutom innebär en ökad återvinning av de här materialen att vi minskar importberoendet från exempelvis Ryssland och Kina.

Hur vill ni bidra till en ökad cirkularitet för metaller och kritiska råvaror?

– Företagen är beredda att investera, men kan bara göra det om det finns en lönsamhet i återvinningen. För att öka cirkulariteten för kritiska råmaterial behövs incitament för återvinnarna. Som branschorganisation driver vi på den utvecklingen, bland annat genom att presentera förslag för politiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081