23948sdkhjf

Hos Outokumpu ska tjejer lockas till ingenjörsyrket: ”Superviktigt”

Elva tjejer i åldrarna 13 till 19 kommer snart att lära sig mer om ingenjörsyrket inom industrin. Det är Outokumpu i Degerfors som bjuder in till tjejträff. Jenny Sjögren, HR-ansvarig, berättar mer.

Bakom initiativet står stiftelsen Womenengineer som inom ramen för IGE-dagen, Introduce a Girl to Engineering, anordnar en dag där tjejer och icke-binära kan testa på ingenjörsyrket på företag runt om i Sverige.

Ett av företagen som anmält sig är Outokumpu i Degerfors.

– Vi jobbar för mångfald och kompetensförsörjning och vill se fler tjejer inom industrin. Men tjejer väljer inte teknik i den omfattning som vi önskar. Vi befinner oss i Degerfors som är i en extremt konkurrensutsatt region när det gäller behovet av ingenjörskompetens.

Jenny Sjögren fortsätter:

– Men vi försöker göra allt vi kan för att fylla på tillväxten på ingenjörer. Det är superviktigt att göra bra saker för ungdomarna.

Hon berättar att de kommer att ta emot elva stycken tjejer och icke-binära mellan 13 och 19 år den 22 mars. De kommer att få följa med flera av Outokumpus kvinnliga ingenjörer för att se hur det kan vara att arbeta som ingenjör på stålföretaget.

– De kommer att få göra flera olika aktiviteter och lösa uppgifter. Vi vill göra det så lättsamt och inspirerande som möjligt. Vi tror mycket på att det gäller att visa goda förebilder inom industrin, säger Sjögren.

Hon berättar att det är hon och en annan HR-kollega som håller i dagen, men att det är ingenjörerna som är huvudpersonerna. Det är ju dem tonåringarna vill träffa.

– Tjejerna har själva ansökt om att komma hit, så förhoppningsvis finns grundintresset redan hos dem. Det är helt enkelt en superbra möjlighet att inspirera unga tjejer att välja oss i framtiden, avslutar hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078