23948sdkhjf

Fortsatt kopparsamarbete: ”Skulle kunna producera 30 000 ton per år”

Afry fortsätter sitt samarbete med svenska Copperstone Resources och hjälper fortsatt till i gruvbolagets arbete mot att bli en av världens mest hållbara producenter av koppar.

Det nya avtalet sträcker sig över två år. 

Copperstone planerar att öppna Viscariagruvan i Kiruna igen efter att den lades ner under milleniumskiftet på grund av minskad efterfrågan på koppar. Men tack vare den gröna omställningen är koppar återigen en eftertraktad metall.

Vid det planerade nyöppnandet kommer effektiv vattenhantering och cirkulära flöden vara viktigt för en ansvarsfull gruvdrift, skriver Afry i ett pressmeddelande.

Här kommer Afry att bistå med expertis inom hållbara lösningar och bästa tillgängliga teknik, BAT.

– Samhället går mot en ökad användning av förnybara energikällor, och metaller spelar en central roll i denna omställning. Våra beräkningar tyder på att Viscaria skulle kunna producera 30 000 ton koppar per år. Vår ambition sträcker sig också till att optimera möjligheterna för reMining - att återanvända och nyttja materialet från tidigare gruvbrytning i större utsträckning. I detta arbete ser vi fram emot att fortsätta samarbetet med Afry, som besitter omfattande erfarenhet och djup kompetens inom gruv- och metallindustrin, säger Emma Mäkitaavola, projektchef på Copperstone Resources.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.047