23948sdkhjf

Water Jet Sweden levererade när kunden krävde smått och avancerat

Spanska materialtillverkaren Nanoker som arbetar med tekniska keramer vann en upphandling från partikelfysiklaboratoriet CERN i Schweiz. Nu gällde det att hitta rätt maskinleverantör – ett letande som förde dem till Water Jet Sweden i Ronneby.

Vi ber säljaren Christian Svensson, som arbetar med global försäljning på Water Jet Sweden, att berätta mer om projektet.

Nanoker är en materialtillverkare från Spanien som vann en upphandling från CERN i Schweiz, världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik. Han berättar att det i avtalet stod klart och tydligt att detaljerna skulle vattenskäras, vilket gjorde att Nanoker började att leta efter leverantörer av mikrovattenskärningsmaskiner.

– Det var då de tog kontakt med mig, säger Svensson. De kontaktade oss och en annan svensk tillverkare som tillverkar liknande maskiner.

– Vi har aldrig varit med om så små toleranser tidigare. Christian Svensson.

Water Jet Swedens tillverkar alla typer av vattenskärningsmaskiner. Traditionell vattenskärning är huvudspåret och mikrovattenskärning är lite av ett specialspår som bolaget har, berättar han.

Efter kontakten började Water Jet Sweden utveckla skärprocessen för att kunna hålla de snäva toleranser som kunden krävde.

– Vi har aldrig varit med om så små toleranser tidigare.

Extrema toleranser tillsammans med ett nytt hårt material krävde noggranna tester och kvalitetssäkrad arbetsprocess. Water Jet Sweden kontaktade då Tovab, en av sina kunder, som nyligen hade köpt en maskin för mikroskärning. Tillsammans tog företagen fram arbetsrutiner och testbitar som kunde presenteras för Nanoker för godkännande hos CERN.

– Det blev godkänt och till en början utvärderade Nanoker två maskinleverantörer parallellt. Vi var en av dem och när ordern till slut skulle skrivas föll valet på oss.

Varför det blev just Water Jet Sweden, tror Christian bland annat beror på att deras tekniska lösning var bättre och passade in i projektet.

– Jag tror också vår service och eftermarknad var en bidragande orsak. Det är en sak att sälja en maskin, men den ska också tas hand om i många år och där har vi bra kompetens och resurser.

För Water Jet Sweden var Nanoker en ny kontakt.

– De har en återförsäljare i Sverige och det är KG Fridman. Företagets vd, Alain Lennquist, tog kontakt med mig. Han och jag hade kontakt från början och sedan kopplade vi in spanjorerna.

Mikrovattenskärmaskinen installerades hos Nanoker innan jul och är nu i full produktion. Ett krav från CERN till Nanoker var att de inte fick lägga jobben på någon annan utan att de var tvungna att ha utrustning för att kunna skära det själva.

– De är supernöjda och kan leverera enligt avtalet till sin slutkund.

Vi ber Christian Svensson att blicka tillbaka på förra året. Hur upplevde han året som säljare på Water Jet Sweden?

– Det har varit lite tufft i vissa fall. Men som det ser ut nu var det längesedan vi hade så många förfrågningar ute som vi har idag. Så jag ser mycket positivt på framtiden.

Varför förfrågningarna ökar nu tror han beror på att många större bolag väljer att ta hem sin produktion. Han berättar också att Water Jet Sweden gör en satsning i USA.

– Ekonomin lever sitt eget liv där borta.

Det finns ingen anledning att tro något annat än att 2024 blir ett ljust år för Water Jet Sweden.

– Jag ser väldigt positivt på året med många projekt, både vad gäller traditionell vattenskärning och mikrovattenskärning.

Med huvudansvar för Sverige, Norge, USA, Holland och Belgien är Christan Svensson en man som har koll på marknaden.

– Positiviteten finns även på alla mina marknader. Bra förfrågningar dyker upp hela tiden så det är väl en fingervisning om att det ljusnar.

Han fortsätter:

– Som säljare vill man ju vara positiv, säger han och skrattar. Läser man bara om det dåliga, så blir det dåligt. Med lite förbättringar i ränteläget, tror jag att det kan få i gång marknaden här hemma också.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063