23948sdkhjf

Vd:n för Ljungsarps Mekaniska siktar högt: ”Bästa arbetsgivaren och högre omsättning”

Ljungsarps Mekaniska, som bearbetar tunnplåt, lämnar ett riktigt bra år bakom sig. Men man ska aldrig vara nöjd. Nu står de rustade för ännu högre omsättningssiffror, berättar vd:n Magnus Stagmo.

Ljungsarps Mekaniska haft ett starkt 2023, framför allt om man jämför med tidigare år.

– Det har ju varit en stor förändring om man ser historiskt, från minus till plus. Vi hade ett riktigt bra år med bra orderingång och flyt i produktionen. Vi är med på ett bättre sätt än vi gjort tidigare och är rustade för en högre omsättning med den portföljen vi har mot kunderna idag.

Men den mixen som vi har kan vi absolut göra mer och kan nå högre omsättningssiffror än vad vi har idag. Magnus Stagmo, vd.

Det är tydligt att Stagmo siktar högt. 

– Men den mixen som vi har kan vi absolut göra mer och kan nå högre omsättningssiffror än vad vi har idag.

Magnus Stagmo har suttit på vd-posten sedan augusti, 2022, och har gjort mycket för att vända röda siffror till gröna. Men han är tydlig med att det inte är ett enmansjobb.

– Jag har varit med och påverkat det sista året i alla fall, men det har gjorts tillsammans med alla andra på företaget. Jag vill inte ta åt mig äran själv.

Det är det som är den stora nyckeln, förtydligar han, att alla drar åt samma håll. 

– Vi har fått igång företaget och produktionen tillsammans. Det är helt enkelt enklare att få fram grejerna.

På senare tid har Ljungsarps Mekaniska fokuserat mycket på automation. Till exempel så har monotona arbetsuppgifter som tidigare gjorts för hand, bytts ut till robotar på vissa ställen. På områden som konstruktionsteknik, produktion och utveckling är Ljungsarp väldigt vassa, säger han.

– I stället för att köra manuellt med en skruvdragare, kan en robot göra jobbet. Vi har rätt personer på de uppgifterna och de är grymma.

Automation är grejen, menar Stagmo, som säger att de hela tiden tar steg framåt. 

– Vi har ju kantpressar som körs manuellt, men nu har vi börjat så smått med att köra en robot i kantpressen. Då slipper medarbetaren stå och plocka. I stället lär man sig att programmera och ta hand om en robot.

Trots de många stegen framåt och ett generellt starkt 2023, kunde året ha gått ännu bättre.

– Orderingången kunde varit lite bättre, om vi fått önska, men det har inte varit någon kris. Men vi kan ta mer affärer, det vill jag understryka.

Stagmo berättar att det för ett år sedan var svårt att få tag på personal, vilket gjorde att man gick ut med att man ska vara "den i särklass bästa arbetsgivaren i regionen". En sägning som har visat sig fungera alldeles utmärkt.

– Genom att säga att vi vill vara bästa arbetsgivaren, har vi fått många som hört av sig till oss och är nyfikna på verksamheten. 

Han berättar att de nu är en grupp som jobbar stenhårt med trivsel-, och arbetsmiljörelaterade frågor. Gruppen har man valt att kalla "Framtidsgruppen" och finns till för att medarbetarna ska kunna komma med idéer som kan göra Ljungsarp till den bästa arbetsgivaren i regionen.

– Det kan handla om att de finns bubbelvatten i stället för vanligt vatten i automaterna. Vi har också infört hälsoundersökningar och hälsosamtal för medarbetarna, något som vi inte haft tidigare.

Genom att sticka ut hakan och våga skriva orden "bästa arbetsgivaren" har Ljungsarp fått fler spontansökningar och fler nyfikna som hört av sig än för två år sedan.

Vi frågar Magnus Stagmo vad som händer under året. Svaret kommer snabbt: automation och att bli den bästa arbetsgivaren i regionen.

– Vi fortsätter med automation och titta på hur vi kan effektivisera flödena. Vi är i rätt bransch och står på flera ben.

Han berättar också att de har ett ökat samarbete med systerbolaget Vaggeryds maskin.

– Vi blev helsyskon i september 2023. Vi skär mycket plåt till dem och de har svetsat en del till oss. Så tillsammans kan vi ta större affärer.

Han fortsätter:

– Jag tror stenhårt på att vi kommer att växa lite till under 2024 och behöva anställda fler med rätt kompetens, avslutar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125