23948sdkhjf

Den lilla verkstaden satsar på maskininvestering

På Mora Laser Tech arbetar Tobias, ägare och vd, tillsammans med kollegan Simon. Nu satsar tvåmannaföretaget på maskininvesteringar.

Trots att de bara är två i företaget är de verksamma inom laserskärning, kantpressning, svetsning, gängning och rörskärning. 

Redan 2015 investerade företaget i en laser och kantpress. Åtta år senare, alltså under 2023, hade de större behöver och köpte därför in en ny lasermaskin för att kunna erbjuda rörlaserskärning. Maskininvesteringen var utrustad med Rotolas, vilket är ett flexibelt inlastningssystem där man transporterar olika rör och profiler på ett säkert sätt och möjliggör bearbetning av rör och profiler upp till XXL-format med upp till 370 mm i diameter

– Vi har sett ett ökat behov här så det kändes givet att utrusta lasern med den här funktionen, säger Tobias i en kommentar. Han tillägger:

– Vi kan skära alla slags rör, runda, fyrkantiga och rektangulära och det är enkelt för oss att ställa om maskinen till rörskärning genom att koppla på ett rörintag på framsidan.

Två andra funktioner som prioriterades var Highspeed Eco och DetectLine.

Om funktionerna:

HighSpeed Eco gör att skärgasförbrukningen vid kvävgasskärning minskar med i genomsnitt 60 procent. Samtidigt kan plåtgenomströmningen för medeltjocka och tjocka plåtar av konstruktionsstål och rostfritt stål nästan fördubblas och dessutom ökar matningshastigheten med upp till 70 procent.

Detectline säkerställer via ett kamerasystem att plåten alltid ligger riktigt samt hjälper till att kontrollera justeringen av fokalpunkten. 

Trumpf pressmeddelande

I samband med maskinköpet investerade även företaget i smart mjukvara – TruTops Boost.

Hos Mora Laser Tech består kundlistan av olika kunder från många olika branscher.  Till deras största kund tillverkar de fästelement till laddstationer.

– Det blir mycket prototyper, vilket är roligt, säger Tobias och tillägger:

– Vi har bland annat gjort flertalet prototyper av horisontella vindkraftverk åt ett företag i Danmark, som är en jätteintressant bransch.

Vd:n menar att Mora Laser Tech är starkast i de små serierna. 

– Vi tycker om att hjälpa till i konstruktionen och är alltid måna om att kunna lösa saker och ting på bästa sätt. Vi har ju också korta beslutsvägar i bolaget och kan med det göra snabba omställningar, säger Tobias.

Framåt satsar det lilla företaget på att bli starkare inom svetsning samt att anställa en kollega till.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.282