23948sdkhjf

Kina pressat – satsar på grönare stålproduktion

Sju kinesiska ministerier har lagt fram ett förslag om att öka andelen ljusbågsugnar (EAF) i den nationella stålproduktionen till över 20 procent till 2030.

Under de senaste åren har Kina ställts inför betydande press från den globala stålindustrin att dekarbonisera sin produktion, på grund av dess höga andel masugnar, skriver systersajten Metal Supply NO med hänvisning till Steeltimes International.

Beslutet att implementera grönare produktionsprocesser syftar till att föra landet närmare att nå sina miljömål om koldioxidneutralitet till 2060, samtidigt som produktionskapaciteten bibehålls.

Bland de myndigheter som lagt fram förslaget finns ministeriet för industri och informationsteknologi (MIIT), National Development and Reform Commission (NDRC), finansministeriet och ministeriet för ekologi och miljöskydd.

Enligt en rapport från GMK Center har Kina sedan 2017 investerat 110 Mt/år i ny EAF-kapacitet som en del av ett ersättningsprogram, men den genomsnittliga utnyttjandegraden är 60 procent.

Kinas ståltillverkare producerade 1,019 miljarder ton stål 2023, en ökning med 0,6 procent från 2022 till förra året, vilket innebär att den nedåtgående trenden i landets stålindustri har avstannat efter två på varandra följande år av produktionsnedgång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.065