Outokumpu får branschens första certifiering för rättvisa löner
Som ett kvitto för sina ansträngningar med att skapa jämställda och hållbara löner för sina 8 500 anställda, certifieras Outokumpu av Fair Pay Workplace, FPW.
I slutet på 2023 tjänade kvinnliga anställda hos Outokumpu 0,986 euro för varje 1 euro som män tjänade, vilket är en skillnad på 1,4 procent och en ökning från 0,97 euro 2022.
Dessa siffror tar hänsyn till ersättningen från liknande befattningar, kvalifikationer och erfarenhet, skriver Outokumpu i ett pressmeddelande.
Utan hänsyn till det, tjänade kvinnor 1,13 euro för i genomsnitt 1 euro för män.
Om FPW:
FPW som bygger på en transparent och pålitlig uppsättning regler och mätstandarder, framtagna av ledande oberoende branschexperter inom akademi, juridik och näringsliv, för att differentiera organisationer som jobbar för lika lön och lönetransparens.
Outokumpu
Med den nya certifieringen blir Outokumpu först i branschen och ett av få företag i Europa som fått FPW-certifieringen.
– Vi har investerat i jämställda löner i många år och har samarbetat med FPW för att granska och oberoende verifiera effekterna av våra ansträngningar för att uppnå verklig jämställd lön mellan könen. Nu har vi nått en punkt där vi kan garantera systematiska och transparenta mätningar och åtgärder för att säkerställa rättvisa löner i dag och i framtiden. Jämställda löner är inte en engångslösning, utan vi måste ständigt övervaka den för att inte återigen hamna i de orättvisor som fortfarande råder på våra arbetsmarknader. Vi är oerhört stolta över att vara Fair Pay Workplace-certifierade – men vi får inte glömma det arbete som fortsatt behöver göras, säger Johann Steiner, vice vd för hållbarhet, människor och kommunikation på Outokumpu.
Han fortsätter:
– Alla anställda förtjänar att få en rättvis och jämlik upplevelse på jobbet, och vi vet att rättvis lön är en central del av uppdraget. Certifieringen är ett konkret bevis på vårt engagemang för att främja en miljö där alla behandlas lika och ges möjlighet att trivas. Den årliga omcertifieringen är också ett löfte om att kontinuerligt arbeta för att uppnå lönetransparens.