23948sdkhjf

NKT inleder ett samarbete med aluminiumjätten

Den danska kabeltillverkaren NKT och Hydro ingår ett strategiskt partnerskap för att ytterligare minska koldioxidutsläppen i försörjningskedjan för energikablar.

NKT och Hydro har ingått ett strategiskt partnerskap för att påskynda övergången till aluminium med lågt CO2e-fotavtryck och öka sin roll för att minska miljöpåverkan från kablar, skriver danska systersajten Metal Supply.

Samarbetet kommer att hjälpa båda företagen på deras resa mot nettonollutsläpp genom att anpassa gemensamma mål för koldioxidutsläpp för både primärt och återvunnet aluminium. Partnerskapet kommer att stödja NKT i att förverkliga företagets mål att minska scope 3-utsläppen med 27,5 procent 2030 jämfört med 2019.

– Vi är stolta över att ingå detta strategiska partnerskap med vår långsiktiga partner, Hydro. De har en bevisad erfarenhet av att leverera aluminium med ett lågt koldioxidavtryck och kommer att hjälpa oss att möta den ökande efterfrågan från energibolag och nätoperatörer på kabelsystem med lägre CO2e-avtryck. Trots att Hydro arbetar i en energiintensiv sektor leder Hydro sin industri mot mer hållbara lösningar med tonvikt på koldioxidutsläpp, biologisk mångfald och socialt ansvar, säger Will Hendrikx, verksamhetschef och vice vd för NKT, i ett pressmeddelande.

Partnerskapet bygger på mer än 50 års samarbete som nu ligger till grund för ett strategiskt partnerskap som ska stödja båda företagens hållbarhetsstrategier. Partnerna kommer också att arbeta tillsammans för att minimera utsläpp i samband med lager, logistik och transporter samt möjligheter till effektivare leveranskedjor.

Fram till 2030 kommer Hydro och NKT att samarbeta kring forskning och produktutveckling för att dra fördel av användningen av aluminiumtråd, vilket möjliggör ett ännu lägre CO2e-fotavtryck.

– Vår gemensamma färdplan med NKT kommer att bana väg för aluminium och därmed minska det inbäddade kolet i Europas elnät. Med detta samarbete fortsätter vi vår strategi att ingå långsiktiga partnerskap med hållbarhetsledare inom branscher som är avgörande för den gröna omställningen. NKT och Hydro har ett gemensamt fokus på att minska vår påverkan över hela värdekedjan från gruvdrift till färdiga kablar. Vi ser fram emot att samarbeta kring alla utsläppsområden för att bana väg för helt nya arbetssätt. Tillsammans kan vi förändra spelet, säger Eivind Kallevik, vice vd för Hydro Aluminium Metal i Hydro.

Baserat på flera framgångsrika pilotprojekt under 2023 kommer NKT att integrera Hydros lågkolhaltiga aluminium i sina lösningar inom mellanspänningskablar 2024 och senare i några av sina högspänningsprojekt.

See KPIs and other articles about:
Läs mer om: hydro aluminium
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.515