23948sdkhjf

Högsta antalet konkurser på 20 år: ”Riktigt mörka siffror”

Antalet konkurser ökade med 62 procent i februari. De 908 aktiebolag som gick i konkurs under månaden, är en rejäl ökning från 559 samma period året innan. ”Vi befinner oss mitt i stormens öga”, menar Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe som tagit fram statistiken.

908 konkurser i februari är den högsta siffran på 20 år.

– Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror. Dessutom ser vi att betydligt fler anställda drabbas av konkurser varje månad, säger Jacobsson.

Av de 908 aktiebolagen hade nästan 17 procent en kvarvarande skuld från skatteanstånd på totalt 237 miljoner kronor.

– Vi vet att detta kan vara en tickande bomb för många företag. Därför är det otroligt viktigt att kontrollera om kunderna har ett skatteanstånd, även nya kunder som man planerar att göra affärer med. Särskilt intressant för riskbilden är att se hur stor skulden är i relation till omsättning, eller tidigare vinst, säger han.

Om statistiken:

Creditsafes konkursstatistik omfattar svenska aktiebolag och uppdateras alltid samma dag som publicering. Konkursstatistiken mäts från den första till sista dagen varje månad. Om månadsskiftet sker på en helg eller röd dag summeras statistiken på morgonen den första arbetsdagen. Detta innebär att även sent registrerade konkurser kommer med i aktuell månadsstatistik.

Creditsafe

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109