23948sdkhjf

Högvarv på blyfabriken efter kriget i Ukraina

På Sala Bly har Rysslands invasion i Ukraina inneburit en hel del arbete för de sex anställda som jobbar fyra dagar i veckan.

Sala Bly tillverkar ammunitionstråd av bly, strålskydd för medicinteknikföretag och långa anoder för industriell förkromning.

I ett reportage i Dagens Nyheter berättar Roland Andersson, vice vd och platschef på företaget, att ammunitionstråden måste ha rätt vikt.

Efter att trådarna kontrollerats från luftblåsor rullas de upp på 60 kilos-trummor och räcker till minst 5 000 patroner.

Blyet bidrar med tyngd och stabilitet – och dödlig kraft, säger Andersson till DN.

Det bly man använder idag kommer från återvinning av fordonsbatterier och levereras från Boliden i Landskrona.

Förra året var ett rekordår för Sala Bly. Allt på grund av kriget i Ukraina. Trots att de bara är sex heltidsanställda, kunde de hålla fast vid en ledig fredag. Även om det blev en del övertid.

– Det är ju bra för oss att vi hade mycket att göra – men vem vill ha krig? Jag tror att vår Natoanslutning kommer att leda till att produktionen hålls uppe långsiktigt, då får vi anställa fler, säger Roland Andersson. 

Han berättar att de är den enda stora fabriken för ammunitionstråd i Norden och levererar man till kunder i Sverige och Finland.

På fabriken har man haft tråddragning sedan 1930-talet. Där finns inte mycket moderniteter, skriver DN, utan gamla maskiner gör än sitt jobb på fabriken.

Bly, som är en giftig tungmetall, är direkt skadligt för människor. Ångorna kan ge blodbrist, trötthet och nervskador. Därför finns friskluftsmasker runt om i fabriken.

För att hålla koll på värdena kontrolleras de anställda några gånger per år med blodprov.

– Folk byter kläder varje dag och våra tvättställ styrs av fotoceller så att man inte ska behöva ta i kranarna med händerna. Numera har vi också en bonus på 800 kronor per månad om man håller sig under de tillåtna värdena, säger Roland Andersson, avslutningsvis.

Läs mer om: bly
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078