23948sdkhjf

SSAB bygger vidare på stålsamarbetet med Tammersfors universitet

SSAB och dotterbolaget Ruukki Construction har ingått ett samarbetsavtal med Tammerfors universitet i Finland, där det ska forskas på stålkonstruktioner och stålbyggnationer.

Samarbetet ska stärka forskningsverksamheten inom stålbyggnation i såväl Tammerfors som nationellt. Genom utbildningen vill man säkerställa en hög kompetens inom utformning av stålkonstruktioner och stålbyggnationer i Finland.

Avtalsperioden, som löper över fem år, har fått temat "Stål som bygger ett koldioxidneutralt samhälle" och ska inriktas på stålbyggande med låga koldioxidutsläpp. 

Tammerfors universitet, SSAB och Ruukki har varit partners i flera år. 2013 tecknades ett liknande avtal och dessförinnan har forskning och utbildning inom stålkonstruktion präglats av ett nära samarbete.

Universitetet är också det enda i Finland som har en professur i stålkonstruktion i ämnet byggteknik.

– Samarbetet med SSAB och Ruukki har varit mycket värdefullt för utvecklingen av forskningen om stålkonstruktioner ända sedan jag påbörjade min tenure track-karriär. Tack vare partnerskapet kunde forskningsverksamheten i Tammerfors fortsätta i ett läge där hela professurens existens verkade osäker, berättar tenure track-professor Kristo Mela i ett pressmeddelande.

Olavi Huhtala, vd för SSAB Europe, kommenterar också det förlängda samarbetet.

– Samarbetet med Tammerfors universitet är oerhört viktigt för oss. Därigenom kan vi säkerställa forskning på hög nivå inom stålkonstruktioner och stålbyggande, vilket också är till direkt nytta i praktiska tillämpningar. Den nya avtalsperiodens tema, koldioxidneutralitet, passar väl in i vår övergång till fossilfri stålproduktion och vårt eget mål att till stor del eliminera koldioxidutsläppen från vår egen verksamhet år 2030.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109