23948sdkhjf

Boliden överklagar inte: ”Vi bedömer chanserna som små”

Bolidens planer på att utöka industriområdet med järnsand tar nu stopp. Vi har kontaktat Boliden för att höra mer. 

Vi har tidigare rapporterat om att Boliden vill utöka sitt verksamhetsområde vid Rönnskärsverket genom att fylla ut ett område i närliggande vatten med järnsand, som är en restprodukt från övrig verksamhet.

Tidigare i år avslog Mark- och miljödomstolen bolagets ansökan då domstolen ansåg att bolaget inte visat fullt ut att järnsanden var lämplig att använda som utfyllnadsmaterial. 

Nu uppger Norran att bolaget beslutat sig för att inte överklaga beslutet. Vi kontaktar Boliden för att höra mer. 

– Det stämmer att vi inte kommer att överklaga MMD:s dom, säger Rönnskärverkens kommunikationschef Ann Lundholm till oss. 

Hon fortsätter: 

– Anledningen är att vi bedömer chanserna som små att få igenom en ny ansökan i nästa instans.

Flera myndigheter bland annat Naturvårdsverket har ansett att järnsanden inte bör användas. Bolaget anser att läckaget av metaller skulle bli försumbart.

– Vi har tuffa miljökvalitetsnormer runt Rönnskär och möter starkt motstånd från myndigheterna att använda järnsand som fyllnadsmaterial i vatten vid en utbyggnad av Rönnskär.

Vad händer nu med utbyggnaden av området?

– Vi diskuterar nu på vilket sätt vi ska gå vidare.

Striden om att få använda järnsand har pågått länge. Redan 2020 intervjuade vi bolagets vd Mikael Staffas och han sa då så här om vad det skulle innebära om bolaget inte kunde använda järnsanden till utfyllnad. 

— Antingen kan vi inte få ekonomi i att bygga ut Rönnskär alls. Alternativt kanske vi kan räkna hem det i alla fall men då deponera järnsanden och i stället spränga fram friskt material från en bergtäkt.

Järnsand utvinns som en biprodukt från Boliden Rönnskärs kopparframställning och har i många år använts som utfyllnadsmaterial vid olika projekt runt om i trakten sedan 70-talet. 

– Det är viktigt att påpeka att domstolen inte vänder sig mot en generell användning av järnsand som fyllnadsmaterial, utan det är användningen av järnsand i vatten på just denna plats som är grunden till avslaget, säger Ann Lundholm till oss. 

Bolidens järnsand

Järnsand utvinns som en biprodukt från Boliden Rönnskärs kopparframställning. Den har enligt Boliden  isolerande och dränerande egenskaper vilket gör att den passar bra som konstruktionsmaterial vid väg- och husbyggnation. Järnsanden  har använts i Skellefteåområdet sedan 1970-talet.

Den innehåller 39 procent järn, 16 procent kisel, drygt 2 procent vardera av kalcium och aluminium samt en rad andra ämnen i olika koncentrationer.

Källa: Boliden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094