23948sdkhjf

Specialutbildar efter industrins behov: ”Jobbar proaktivt med kompetensförsörjning”

Hos Hitachi Energy vill man anställa svetsare, men det finns få med rätt utbildning. Därför går de ihop med bemannings- och rekryteringsföretaget Clockwork och skapar ett skräddarsytt svetsprogram med målet att rekrytera nya svetsartalanger till Hitachi Energy.

Clockwork har jobbat med detta typ av upplägg hos flera industrikunder sedan 2017. Utbildningen skräddarsys för kandidater som inte tidigare haft industriarbete i åtanke – eller för de som vill karriärväxla.

Vi frågar Linus Forslund, produktchef för industri på Clockwork, hur de gör för att locka sådana kandidater.

– Vi söker brett och försöker marknadsföra dom fina möjligheterna som erbjuds inom kompetensområdet för svetsare och i det här fallet specifikt hos Hitachi Energy. Vi har redan idag ett stort nätverk av kandidater och vi jobbar hela tiden proaktivt för att kompensförsörja industrin.

Viktigt för Clockwork är också att försöka få in fler kvinnor till industrin.

– Vi har blandad annat genomfört teknikkvällar för tjejer tillsammans med våra kunder för att främja det. Det är en fin möjlighet för oss att hjälpa industrin att öka jämställdheten ute på arbetsplatserna för att säkerställa hållbar produktivitet.

Under utbildningen blir deltagarna anställda som konsulter hos Clockwork där Clockwork hittar deltagare, sköter projektledning och konsulthandledning. 

I projektet med Hitachi Energy utbildas svetsarna i företagets egna produkter som de ska lära sig hantera.

– Det handlar alltså inte om en generell svetsarutbildning utan en smalare utbildning med målet att deltagarna ska bli anställda direkt hos Hitachi Energy efter avslutad utbildning, säger Veronica Rönngren, som är marknadsområdeschef på Clockwork.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078