23948sdkhjf

Stor oro hos dansk metallindustri: ”Väldigt bekymrade över utvecklingen”

2024 uttrycker företagen inom metallindustrin större oro för fallande order än för brist på kvalificerade medarbetare, visar ny studie.

Trots otaliga hot och utmaningar har det skett ekonomiska framsteg de senaste åren för Tekniq Arbetsgivares medlemmar i det tekniska näringslivet. Osäkerheten är dock stor 2024 bland företagen inom metallindustrin, visar en ny medlemsundersökning.

70 procent av smides- och metallföretagen svarar i undersökningen att de är oroliga för en fallande orderingång, skriver danska systersajten Metal Supply.

– Vi är verkligen bekymrade över utvecklingen inom metallindustrin med resultatet av den här marknadsundersökningen. De kommande månaderna kommer att visa om förväntningarna om fallande order också blir verklighet, säger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, ekonom på Tekniq Arbejdsgiverne, i ett pressmeddelande.

Hon menar att pessimismen bottnar bland annat i krigen i Mellanöstern och Ukraina samt attackerna mot internationella fartyg i Röda havet, som totalt sett har bidragit till att skapa osäkerhet på marknaden.

Enkätundersökningen genomfördes i januari i år, där det också gick att peka på flera hot, där 45 procent pekade på rekrytering och brist på kvalificerade medarbetare som möjliga hot.

I undersökningen har företagen också tillfrågats om hur ledningen reagerar och tar initiativ för att motverka de risker som är förknippade med en ordernedgång. Bara 23 procent har aktiva planer.

– Riskspridning och sökandet efter nya marknader är viktiga initiativ för ett företag när det finns utsikter till en ordernedgång. Det är något förvånande att så få av metallföretagen tar initiativ med egna förväntningar på en ordernedgång i år, säger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.

Vissa företag har tagit tekniska steg för att öka konkurrenskraften och därmed säkra fler beställningar. I undersökningen pekar företagen här till exempel på investeringar i robotsvetsare och helautomatiska fiberskärare som kan öka effektiviteten i produktionen.

Trots orderpessimismen i metallindustrin ligger arbetslösheten kvar på rekordlåga 1,8 procent i december 2023.

Totalt deltog 1 019 medlemsföretag i marknadsundersökningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.722