Den nya maskinen halverar tiden för mikrosvarvade komponenter
Imas nya automatiska ringsvarv, Escomatic D6 Ultra, installerades på maskinfabriken i Greve i början av februari, varefter medarbetarna utbildades i att sätta upp den nya maskinen för tillverkning av mindre komponenter. Det skriver vår danska systersajt Metal Supply.
– Genom att flytta vårt manuella arbete har vi skapat utrymme för den automatiska ringsvarvningen på vår avdelning för mikrosvarvning, säger direktör Allan Rasmussen i ett pressmeddelande.
– Här i mitten av februari är maskinen redan i full gång då vi snart ska leverera 100 000 nya pyttesmå mässingsdelar till en av våra stamkunder, tillägger han.
Den nya automatiska ringsvarven kan användas för bearbetning av arbetsstycken mellan Ø 0,3 och 4 mm. Bearbetningen sker betydligt snabbare än med traditionella långsvarvar, då maskinen fungerar på ett annat sätt än traditionella mikrosvarvar.
– Med hjälp av Escomatic kan vi halvera produktionstiden för föremålen, eftersom det är verktygen och inte föremålen som rör sig. Dessutom tillförs materialet för bearbetning via en spole med upp till 300 meter tråd, till skillnad från de traditionella mikrosvarvarna som måste matas med stavar på 3-4 meter, förklarar Allan Rasmussen.
När materialet tillförs i form av tråd från en spole finns inga restbitar under tillverkningen. Detta stödjer också Imas ansträngningar att ständigt minska resursåtgången vid tillverkning av komponenter.
Det schweiziska företaget Esco, som tillverkar den automatiska ringsvarven, har också stått för utbildningen av Imas anställda i att sätta upp den nya CNC-maskinen för tillverkning av olika föremål.
De två erfarna industriteknikerna, Claus Jørgensen och Yichan Xing, har deltagit i en intensivkurs om den nya automatiska ringsvarvningsmaskinen. En kurs som Escos schweiziska tekniker, Hugo Wojtun, ansvarade för.
– Det har varit spännande att bli utbildad i den nya automatiska ringsvarvmaskinen. Det är en helt ny typ av maskin, som det än så länge bara finns två av i Danmark, säger en entusiastisk Claus Jørgensen och tillägger:
– Det är alltid spännande med nya maskiner, och den här kommer att göra en enorm skillnad för oss när vi ska bearbeta stora partier av mycket små föremål. Eftersom materialet är upplindat på en stor spole kan maskinen gå i oändlighet innan vi måste lägga till nytt material.
Det är en medveten strategi från Imas sida att alltid ligga i framkant och investera i den senaste tekniken för maskinfabriken.
– Det motiverar medarbetarna att då och då skaffa ny utrustning, vilket är viktigt. Men det är minst lika viktigt att vi med den nya ringsvarven kan producera kvalitetsartiklar ännu snabbare och mer ekonomiskt än tidigare, säger Allan Rasmussen.
– Många maskinfabriker föredrar ofta det de redan kan. Detta gäller inte Allan Rasmussen och Imas. De är inte rädda för att vara first mover, säger René Herringe, direktör på JBH Tools som har levererat den nya ringsvarven till Imas.