23948sdkhjf

Här är bästa arbetsplatserna inom svensk industri – och hemligheten bakom

När medarbetarna själva får säga sitt hamnar bland annat Stena Metall på topplistan över Sveriges bästa arbetsplatser. Vi pratar med Maria Lindqvist, HR-direktör på Stena Metall, för att höra mer.

Undersökningen, som gjorts av undersöknings- och analysföretaget Brilliant Future, visar också vad som gör att organisationerna sticker ut bland mängden. 

Nycklarna till en god arbetsplats tycks, enligt medarbetarna själva, vara bra kommunikation från ledningen och tydliga mål och värderingar.

I år hamnar Stena Metall på topp 3-listan för fjärde året i rad. 

– Vi är så klart jätteglada och stolta över detta. Vi har en väldigt hög andel engagerade. Hela 93 procent av samtliga medarbetare har besvarat enkäten. Något som stack ut i jämförelse med benchmark är engagemanget bland de medarbetare som arbetar i produktion och i våra filialer med att ta hand om material, berättar Lindqvist.

Hon beskriver några framgångsfaktorer.

– En framgångsfaktor för oss är det delegerade affärsmannaskapet som genomsyrar vår företagskultur. Det skapar stort engagemang ute i verksamheterna, därför att det ger stor frihet att agera och ta snabba beslut i vardagen, nära våra kunder. Det i sin tur skapar stolthet och föder mer handlingskraft. 

Viktigt är också bolagets värderingar, där visa omtanke är en av nycklarna.

– Vi bryr oss genuint om varandra, om våra verksamheter, våra kunders affärer, om samhället i stort, säger hon och fortsätter:

– En annan viktig förutsättning för att skapa engagemang är ett bra ledarskap som ger trygghet och tydlighet i vart verksamheten är på väg.

Bästa arbetsplatserna inom bygg, tillverkning och industri:

1. NCAB Group

2. Piab

3. Stena Metall

Fakta om undersökningen:

  • Bygger på data från organisationernas egna medarbetarundersökningar.
  • Totalt ligger cirka 230 000 svar från medarbetarundersökningar till grund för beslutsunderlaget.
  • Insamlingen av data har pågått sedan 1 januari 2023 och har samlats in under hela året.
  • Alla användare av Brilliants plattform för medarbetarundersökningar är per automatik med i urvalet.

Brilliant Future

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062